Ердоган загуби Истанбул и от втория път! Екрем Имамоглу печели изборите в мегаполиса 23.06 | 20:12

Кандидатът на опозицията за кмет на Истанбул е получил 53,76 процента подкрепа, а кандидатът на ПСР Бинали Йълдъръм - 45,32 процента при преброени 96,32 процента от бюлетините

От iNews.bg

Голям удар е нанесен върху президента на Турция - Реджеп Ердоган. Така могат да се обобщят първите данни от изборите за кмет на мегаполиса Истанбул. Кандидатът на опозицията за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу е получил 53,76 процента подкрепа, а кандидатът на ПСР Бинали Йълдъръм - 45,32 процента при преброени 96,32 процента от бюлетините, съобщава телевизия Нова телевизия.

Според турския вестник "Yeni Safak" изборната активност е достигнала 84,4%, което е с един процент повече от изборите на 31 март.

Вотът се състоя близо три месеца след местните избори на 31 март, спечелени в Истанбул от Екрем Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). Той победи с много малка разлика кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм, който е бивш премиер и близък сътрудник на президента Реджеп Тайип Ердоган.

След седмици на възражения от страна на управляващата партия за резултатите от вота в Истанбул, Висшата избирателна комисия анулира изборите за кмет и насрочи повторение на 23 юни. Това се отчете като поредно посегателство върху декокрацията от страна на всемогъщия в южната ни съседка Ердоган.

И при повторния избор обаче хората в светския Истанбул му нанасят тежък нокдаун.

Водещи