Ердоган заяви, че скоро ще бъде определена датата на посещението на руския президент Владимир Путин 17.04 | 09:15

В отговор на въпрос за посещението на Путин Ердоган заяви, че често разговаря с руския президент и изрази убеждението си, че датата скоро ще бъде определена.

От iNews.bg

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че скоро ще бъде определена датата на посещението на руския президент Владимир Путин в Турция, докато обсъждаше натоварената си програма по време на среща с репортери в столицата Анкара.


В отговор на въпрос за посещението на Путин Ердоган заяви, че често разговаря с руския президент и изрази убеждението си, че датата скоро ще бъде определена.


Пътуването, отлагано два пъти от края на миналата година, ще отбележи първото посещение на Путин в държава - членка на НАТО, след като той започна пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Министърът на външните работи Хакан Фидан заяви, че по време на срещата си Путин и Ердоган ще обсъдят газовия хъб, войната в Украйна и износа на зърно през Черно море.

Анкара се опитва да убеди Русия да се върне към Черноморската инициатива за зърно - с посредничеството на Турция и ООН - която гарантираше безопасния износ на украинско зърно по време на войната през Черно море. Русия се оттегли от споразумението през юли 2023 г. и заяви, че не се интересува от възобновяването му, информира БГНЕС.

Отбелязвайки, че президентът на Танзания ще посети Турция, Ердоган заяви, че посещението ще бъде от решаващо значение за страната, тъй като тя е важна африканска държава и двамата лидери ще имат възможност да обсъдят дипломатическите стъпки между двете страни, както и възможностите за инвестиции.

По отношение на посещението си в Ирак Ердоган заяви, че се очаква визитата да създаде различна основа за двустранните връзки.

"Една от най-важните теми на посещението ми е водният въпрос", каза президентът и добави, че двете страни ще се стремят да решат водния въпрос.

Водещи

Най-четени