Ердоган извади голямата метла за чистка! Затворите в Турция се пълнят с хиляди генерали и съдии 17.07 | 16:42

Обама се застъпи за репресираните, Ердоган се направи, че не чува

От iNews.bg

Хиляди генерали, съдии и прокурори са арестувани при мащабна операция в цяла Турция за предполагаема съпричастност към осуетения опит за военен преврат срещу президента Реджеп Ердоган. Близо 6000 са задържаните до момента в Турция след осуетения опит за военен преврат, заяви министърът на правосъдието Бекир Боздаг и добави, че чистката продължава.

"Голямата чиста продължава и в момента. Има близо 6000 задържани и броят им ще надхвърли 6000", цитира Анадолската агенция изявление на Боздаг за операцията, засегнала преди всичко военните и магистратите.

В събота турското правителство обяви ареста на близо 3000 военнослужещи за ролята им в предприетия в късно в петък опит да бъде свален режимът – опит, който се провали в събота след нощ на сблъсъци, довели до смъртта на най-малко 256 души в Истанбул и Анкара, отбелязва БГНЕС.

Чистката започна веднага след като пучът се провали и предизвика тревога в чужбина. Американският президент Барак Обама припомни на Турция, че всички засегнати страни трябва да действат в рамките на правовата държава.

Според телевизия НТВ досега са арестувани 34 генерали. Това са преди всичко емблематични фигури в турските въоръжени сили като Ердал Йозтюрк, командващ трета армия, и Адем Худути, командващ втора армия. Рано сутринта в неделя в град Денизли, западната част на страната, бе арестуван командирът на гарнизона Йозхан Йозбакир заедно с 51 войници, предаде Анадолската агенция.

Още един висш офицер от военновъздушните сили и други военни с висок чин бяха арестувани за предполагаема връзка с провалилия се пуч в базата Инджирлик, използвана от международната коалиция за атаките срещу джихадистите в Сирия, пише днес в. Хюриет". Генерал Бекир Еркан Ван бе задържан в събота заедно с десетина други офицери в самата база, добавя всекидневникът, като уточнява, че те са бил подложени на разпит. Според турски представител, на който се позовава АФП, Анкара подозирала, че базата Инджирлик – затворена от събота - е била използвана за зареждане на изтребители, използвани от пучистите в петък вечерта.

Чистката не се ограничава с армията, изтъква Анадолската агенция, като изтъква, че заповеди за арест са издадени срещу 2745 съдии и прокурори в цяла Турция. Трудно е да се прецени общият брой на арестуваните. Според агенция Доган 44 съдии и прокурори са задържани нощес в град Кония и 92 в Газиантеп. Разследването е поверено на прокурори от Анкара.

Водещи

Най-четени