Ердоган иска разузнаването и армията на пряко свое подчинение 31.07 | 09:41

Военните академии в страната се закриват, минават под шапката на централизиран университет

От iNews.bg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска разузнавателните служби и въоръжените сили да преминат на пряко негово подчинение. Идеята е част от планираните реформи във въоръжените сили на страната след неуспешния опит за преврат. В интервю за местна телевизия той обяснява, че част от предстоящите реформи във въоръжените сили на Турция ще включват преминаването на Националната разузнавателна организация (МИТ)и на Генералния щаб на пряко подчинение на президента. Което ще бъде поредното отнемане на функции от премиера в полза на президента, тъй като в момента министър-председателят на Турция е този, който командва МИТ и Генщаба.

Самият Ердоган предуреждава, че процесът няма да бъде лесен, тъй като ще бъде необходима промяна в конституцията. А за целта пък ще се изисква и съгласието на лидерите на опозиционните партии, предаде ТАСС.

Плановете на Ердоган предвиждат министърът на отбраната на страната да бъде този, който ще командва различните родове войски. При положение обаче, че президентът ще раздава заповеди на Генщаба, това едва ли има кой знае колко голямо значение. Според Ердоган обаче така турските въоръжени сили ще станат по-силни.  

Паралелно с това турският държавен глава планира закриването на всички висши военни училища и академии. Според думите му всички учреждения в страната, които се занимават с обучение на кадри за въоръжените сили, ще бъдат обединени в Национален военен университет.

Водещи

Най-четени