Ердоган към Брюксел: Решавайте бързо кога ще ни приемете в ЕС 09.11 | 16:32

Турският президент с остри критики към европейските лидери, отворили вратите на Европа за гюленисти

От iNews.bg

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подложи на остри критики Европа и настоя за бърза и окончателна позиция по отношение на членството на страната в ЕС. Според него Общността е длъжна да се придържа към обективната и честната политика, вместо безсъвестно лидерите й да твърдят, че процесът на преговорите между Турция и ЕС трябва да се преразгледа, заяви Ердоган пред участниците в международния бизнес-форум в Истанбул.

Според думите му това е двуличие и двоен стандарт, защото, от една страна, ЕС обяви ПКК за терористична организация, а от друга - отваря вратите на Европейския парламент за съучастниците на терористите, с което страната му не може да се примири. Той подчерта, че докато трае разследването на опита за военен преврат от 15 юли, част от съратниците на главатаря на терористите Фетхуллах Гюлен са избягали на Запад, в Европа.

"И кой отвори вратите пред терористите? Това направиха западните лидери, президентите, министър-председателите и министрите им. Интересно е как биха реагирали те, ако Турция приема терористи от западните страни? Онези, които отвориха вратите си за терористите, сами ще пострадат от ръцете им", подчерта Ердоган. Той отбеляза, че определени сили на Запад, забравили за собствените си престъпления, безсрамно сравняват властите в Турция с нацистите. Но истинските нацисти са самите те, нацизмът се е появил не в Изтока, а на Запад, идеята за масовите престъпления се е зародила на Запад, не на Изток и онези, които не понесоха отговорност за опожарените турски граждани в Солинген, нямат никакво право да ни обвиняват, заяви още президентът, предаде БГНЕС.

Според него Западът отъждествява Изтока с примитивните обичаи и тесния кръгозор, но подобен подход няма място в ценностната система на Изтока, който се явява люлка на повечето цивилизации. "Какъвто и прогрес да сме постигнали, в очите на Запада ние винаги си оставаме страна от второ качество. Осъзнахме тази горчива истина в процеса на интеграцията на Турция в ЕС, който продължава вече половин век", каза той и посочи, че въпреки серията от терористични актове и опита за преврат, страната му е успяла да реализира редица мегапроекти и се подготвя за нови постижения.

"За последните 14 г. Турция достигна действително исторически успехи, особено в сферата на икономиката. Средногодишният ръст на турската икономика в периода 2003-2015 г. е в размер на 4.7%. Въпреки всички трудности, през последните 3 години показателите на растежа на Турция са по-високи от световните. През 2015 г., която бе отбелязана с двукратни избори и скок в броя на терористичните нападения, ръстът в турската икономика бе 4%", изтъкна Реджеп Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

"Хабертюрк" съобщава позицията на докладчика за Турция в ЕП Кати Пири, според която единственият отговор, който Европа може да даде, е замразяване на отношенията. Външният министър Мевлют Чавушоглу също призова за окончателно решение на ЕС по въпроса. "ЕС многократно ни будалка, засипва ни с неоснователни обвинения. Не може да се развиват отношения под постоянно сплашване. Крайно време е да ни кажете какво искате и какво е решението ви – ако искате да спрете преговорите, спрете ги, ако смятате да ги продължите, ние сме готови", заяви Чавушоглу.

Министърът по евроинтеграцията и главен преговарящ Йомер Челик определи ЕС като организация, заета единствено с писането на декларации. "Днес стана известен докладът на ЕК за напредъка на Турция, той е 19-ият поред. Критиките в него трябва да се приемат като естествени и конструктивни, но само ако са обективни. За сметка на това много раздели в доклада са твърде сериозно отдалечени от обективността. Събитията от последната година – нападенията на терористичните групировки, опитът за преврат, извършен от ФЕТО, всичко това даде възможност Европа да поднови визията си за нас и беше много важно как тя ще бъде заложена в доклада. Оценките в него щяха да бъдат източник на надежда и за други страни, но ЕС е много далеч от тази силна перспектива. За съжаление, изключително ограничени хора са начело на институциите, ЕС не е организация, която достатъчно се ангажира с перспективите за бъдещето си и се превърна в сдружение за изготвяне на декларации", заяви Челик на пресконференция днес.

Той акцентира на разделите за независимостта на съдебната система и за свободата на словото, които според него съдържат нереални и изопачени факти. Напротив, Турция подписа много сериозни реформи по отношение на свободите, подчерта Челик.

Водещи

Най-четени