Ердоган налага цензура във Facebook и Twitter 19.06 | 09:08

Готви се закон, който да инкриминира всеки призив за протести

От Филипа Тодева

Макар да няма повече жертви на протестите, противопоставянето между протестиращите и полицията в Турция не намалява. Денят само засилва усещането на скрито на площад "Таксим".

На емблематичния турски площад няколко души не мърдат от местата си вече 30 часа, предаде TV7. Сякаш заели пост, те стоят мълчаливо и само приятели им носят вода и храна.

В Турция мълчаливият седящ човек се превръща във вторична емблема на протеста. Очаква се отново хиляди да напълнят площада и да изразят недоволството си по този начин. Той е плод на уплахата от действията на полицията, страх от нейната сила и от това, че за нея на практика няма граници. От началото на протеста има над 4000 ранени и пет жертви.

Но за премиерът Ердоган смачкването на протеста е победа на демокрацията в неговата страна. Той дори обяви, че ще разшири правомощията на органите на реда и ги поздрави за добре свършената работа.

Задушаването на всяка проява на недоволство обаче не спира дотук. Ердоган предвижда да удави протестите още в зародиш. За целта в Турция се подготвя специален закон, който ще ограничи ролята на социалните мрежи. Ще се инкриминират всякакви призиви за протести във Facebook и Twitter.

Водещи

Най-четени