Ердоган направи забележка на пушач в заведение 04.11 | 11:19

На кафенето е наложена максимална глоба от 6 000 лири

От Лазар Тодоров

Кафе в Истанбул отнесе глоба от 6 000 лири, след като турският президент Реджеп Ердоган спипа пушач в заведението и му направи забележка, съобщи Reuters.

Ердоган е бил на улицата, когато е забелязал нарушителя и е поискал постъпката да бъде наказана.

Президентът бил видимо ядосаан от видяното и започнал да размахва пръст на нарушителя и да крещи: "Има глоба за това. Погледнете този грубиян. Президентът му казва да спре да пуши, но той продължава да го прави", ядосвал се Ердоган.

Любопитни минувачи снимали с телефоните си разигралата се сцена. Местните медии и опонентите на Ердоган определиха постъпката му е показателна за авторитарния му начин на управление.

В отговор на случилото се потребители в Twitter коментирали забележката на президента. "Пушенето е по-здравословно от фашизма", "Пушенето не е толкова вредно, колкото сте вие", бяха част от меннията в социалната мрежа.

Пушенето е много по-разпространено в Истанбул, отколкото в някои други европейски градове. Властите в Турция предприеха поредница от мерки, за да орагничат пушенето на обществени места и наложиха високи глоби за нарушителите.

Глобите в Турция варират от 1200 до 6000 лири. В случая било решено да се наложи максимална глоба.

Критиците на Ердоган бяха изразиха възмущението си към постъпката му. Според тях това е грубо навлизане в личния живот на хората.

 

Водещи

Най-четени