Ердоган настоява ООН да предприеме военни действия в Сирия 14.10 | 11:57

Премиерът смята, че бездействието на ООН повтаря събитията в Босна

От Владислав Рашков

Турският премиер Реджеп Ердоган разкритикува липсата на решителни действия от страна Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) относно конфликта в Сирия, предаде Reuters.

Министър-председателят каза още, че по този начин ООН повтаря грешка, която е довела до кланетата в Босна през 1990-те години.

Конфликтът в Сирия продължава вече деветнайсти месец, като правителствените сили използват въздушни бомбардировки и артилерийски снаряди, в опит да потушат опозиционните сили в страната. Ескалацията на сблъсъка заплашва сигурността в целия Близък Изток, уточнява Reuters.

Турция стана още по-голям поддръжник на идеята за интервенция в Сирия, след като властите в Анкара задържаха сирийски самолет, на който са се пренасяли руски оръжия за правителството на Дамаск. На борда пътуваха и руски граждани, което предизвика острата реакция на Москва.

Надеждите за военна намеса на Съвета за сигурност все пак остават малки, тъй като Китай настоява, че проблемът трябва да бъде решен чрез диалог, докато Русия смята, че това е недопустимо, когато има все още поддръжници на режима на Башар Асад.

Кръвопролитията в Сирия се увеличиха през последните два месеца, въпреки че нито една от враждуващите страни не отбеляза съществен напредък в решаването на кризата.

Междувременно германският външен министър Гидо Вестервеле покрепи позицията на Турция

Водещи

Най-четени