Ердоган натиска кметовете да хвърлят оставки 24.10 | 14:01

68-годишният Мелих Гьокчек е с най-дълъг мандат като кмет в Турция

От Ростислава Иванова

Кметовете на Инстамбул, Анкара и Бурса са принудени от Реджеп Ердоган да си подадат оставките. "Тримата големи кметове" отдавна са подканвани да го сторят с обвинението, че не се справят със задачите си.

Реджеп Алтепе (Бурса), Мелих Гьокчек (Анкара) и Кадир Топбаш (Истамбул) са представители на управляващата партия. Конфликтът между кметовете и президента е от пролетта, когато се проведе референдума за увеличаване на правомощията на президента, 17 от 30-те големи града гласуваха против промяната. 

Смяташе се, че кметът на Анкара е един от най-доверените и лоялни хора на Ердоган. Това беше така до вчера, когато след среща с президента той обяви в Twitter, че се оттегля и ще връчи оставката си на 28 октомври. От тримата, Гьокчек е с най-дълъг стаж като кмет - общо 23 години или 5 мандата. 

Това не са единствените кметове, чиято оставка е поискана. Според Ердоган постовете не са пожизнени и се налага промяна. 

Оттеглянето на кметовете предизвика нова вълна от догадки - дали Ердоган не се готви за предросчни президентски и парламентарни избори. Те са насрочени за 2019 г., но според някои твърдения, гласуването може да бъде изтеглено за средата на 2018 г. Според последните социологически проучвания, 50 на сто от избирателите подкрепят Ердоган.

Водещи

Най-четени