Ердоган не си говори с Обама! Настъпи криза в отношенията САЩ-Турция 24.07 | 14:46

Премиерът и президентът в Анкара били като Путин и Медведев

От Филипа Тодева

Турският премиер Реджеп Таийп Ердоган вече не си говори с американския президент Барак Обама. Това призна самият лидер на югоизточната ни съседка, цитиран от турски медии.

Повод за породилата се криза в отношенията било нежеланието на САЩ да се съобразят с обявения от турското правителство тридневен национален траур от вторник заради израелската операция в ивицата Газа. Кризата "избухнала" във военната база Инджирлик в окръг Адана, използвана както от американските, така и от турските ВВС. Докато турският флаг в базата бил наполовина спуснат, САЩ, които разглеждат операцията на Израел в Газа като "право на самозащита", отказали да се съобразят с решението за траура и да спуснат и американското знаме. Вдигнати както обикновено останали и знамената на САЩ по дипломатическите представителства на страната в Турция.

Студеният фронт в отношенията между САЩ и Турция идва в момента на трескава подготовка за президентската кампания на Ердоган. В Турция обаче погледите падат сериозно върху неговия приемник в ръководството на Партията на справедливостта и развитието. Въпросът стои на преден план на задкулисните дискусии вътре в партията и повечето виждания съвпадат и са в подкрепа на завръщането на сегашния президент Абдуллах Гюл. Самият Ердоган все още не е разкрил картите си, но се смята за сигурно, че той вече е взел решенията си за следващия ден след изборите на 10 август. Доминира сценарият, че Ердоган и Гюл ще се срещнат след изборите, за да оповестят и официално решението си, за да може въпросът да бъде поставен пред органите на партията, които се очаква да поканят Абдуллах Гюл да поеме лидерския пост в нея.

Функционери от Партията на справедливостта и развитието, цитирани от проправителствения в. "Тюркие", потвърдили, че самият партиен апарат, открил пътя на Ердоган да се кандидатира за президентския пост в държавата, ще бъде задействан и сега в подкрепа на Гюл, допълва БТА.

Същите функционери предпочитат модела за смяна на ролите между двамата политици, въпреки че на масата стоят и други имена. Но те смятат, че политическият реализъм и общият разум налагат двамата силни политици да бъдат на двата полюса. Може би не става въпрос за два полюса, тъй като никой не може да изключи вероятността Ердоган да запази господството си върху политическата система чрез подсилване на президентските пълномощия с помощта на една нова ревизия на конституцията.

При това не за първи път Гюл ще действа като заместник на Ердоган. Още повече, че когато Ердоган бе лишен от политически права заради присъда, Абдуллах Гюл го заместваше достойно на премиерския пост до промяната на закона, а Ердоган в крайна сметка пое тази функция. Мнозина оприличават връзката на двамата с тази на Путин и Медведев в Русия. В известна степен Гюл се смята за "Медведев" на Ердоган.

Водещи

Най-четени