Ердоган обвини Брюксел в недемократичност 17.06 | 20:23

ЕС защитавал тези, които атакували свободата

От Христина Рафаилова

Освен битката с протестиращите от "Таксим" премиерът Реджеп Тайип Ердоган  продължава и тази с  Европейския съюз. Турският министър-председател обвини Брюксел, че не е демократичен, предаде "Hurriyet Daily”.  Реакцията на Ердоган беше провокирана от приетата скоро резолюция от европарламента, осъждаща насилието над протестиращите срещу правителството.

"Дали имате право да приемате подобни решения? Вие стояхте безмълвни за случващото се във Франция, Великобритания и навсякъде и другаде в Европа. Същевременно вие се осмелявате да вземате решения срещу нашите сили за сигурност, които изпълняват техния дълг със съвсем законни действия срещу протестиращите", заяви той. 

Ердоган обвини ЕС, че не зачита демокрацията. "Вашата дефиницията за свобода е различна. Вие помагате на тези, които атакуват свободата на другите", каза премиерът.

Той каза, че не припознава авторитета на ЕП. 

Същевременно полицията започна да разпръсква демонстрантите в Истанбул със сълзотворен газ и водни струи. Сблъсъците стартираха, след като група от демонстранти се опитаха да си пробият път до "Таксим", който е затворен за посетители по заповед на губернатора на града. 

Водещи

Най-четени