Ердоган отново призова турските жени да имат поне по три деца 08.08 | 18:52

Изявлението му предизвика бурни реакции от страна на обществото

От Елица Елефтерова

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган отново призова турските жени да имат поне по три деца, за да подкрепят нацията, предаде АФП. Това е мое право като премиер да кажа, че би било добре жените да имат най-малко три деца, заяви Ердоган в реч по повод  Размазан байрам, произнесена в централата на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Истанбул и излъчена от турския телевизионен канал НТВ.

Ако Владимир Путин може да го поиска в Русия, тогава защо Ердоган не би могъл да го направи в Турция, е посочил премиерът. Трябва да се подкрепя нашата нация, изтъкна Ердоган. Той призова майките, които са гласували за ПСР, да възпитат правилно своите деца, и поиска от бащите да посрещат финансовите и икономически нужди на своите семейства.

Първите коментари в социалната мрежа Туитър бяха бурни. "Това е фашизъм, той е женомразец", написа турска участничка в социалната мрежа. Подобни призиви на премиера, както и ограничаването на правото за аборти или ограниченията за използване на спешни контрацептиви, предизвикаха възмущението на феминистки асоциации през юни. Ние не сме гласували нищо в този смисъл, подчерта днес премиерът пред симпатизанти, които викаха: "Турция се гордее с теб".

Турция бе обхваната от няколкоседмични протести през юни, по време на които демонстранти настояваха за оставака на премиер Ердоган, обвиняван в авторитаризъм и желание да  "ислямизира" турското общество. Ердоган повтори днес подкрепата си за Мюсюлмански братя  в Египет и призова сънародниците си да се молят за тях в този  ден на Рамазан байрам.

Водещи

Най-четени