Ердоган праща турски войски в Либия 26.12 | 13:15

“Те подкрепят войнолюбец, но ние подкрепяме законното правителство и приемаме тяхната покана да изпратим войски. Това е, което ни прави различни”, каза Ердоган.

От iNews.bg

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната ще представи законопроект за изпращане на войски в Либия веднага след възобновяване работата на парламента в отговор на покана на страната, съобщи в. "Сабах".

Ердоган заяви, че военният мандат за изпращане на войски в Либия ще бъде в дневния ред на парламента при възобновяване на работата му на 8-9 януари.

Той разкритикува държавите, които подкрепят базирания в Източна Либия военачалник Халифа Хафтар, а не Файез ал Сарадж.

"Те подкрепят войнолюбец, но ние подкрепяме законното правителство и приемаме тяхната покана да изпратим войски. Това е, което ни прави различни”, каза Ердоган.

Президентът повтори решимостта на Турция да предостави необходимото съдействие на администрацията в Триполи, за която той заяви, че се бори срещу "превратаджийския командир Хафтар, подкрепян от различни европейски, арабски страни".

Подкрепяният от Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Египет Хафтар води война срещу законното правителство на националното споразумение (ПНС), подкрепено от ООН.

Ердоган също призова Европа да предприеме действия заради хуманитарната криза в сирийската провинция Идлиб.

"Европейските държави трябва да поемат отговорността за осигуряване на стабилност в Идлиб и да предотвратят поредната вълна от масови миграции”, каза Ердоган.

Водещи

Най-четени