Ердоган пред ООН: Брюксел ни предаде 21.09 | 13:35

Ние си спазихме уговорката за бежанците, но не и Брюксел, каза той

От iNews.bg

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Европейският съюз е предал Турция що се отнася до ангажиментите му в рамките на споразумението за бежанците. По време на речта си на срещата на Общото събрание на ООН, посветена на бежанците, турският държавен глава посочи още, че Турция е спазила своята част от постигнатата през март договореност. "В отговор на това обещанието, направено от ЕС към Турция, за съжаление не беше спазено", каза той. И допълни, че Турция е била оставена сама от началото на сирийския конфликт, предаде БГНЕС.

Турският държавен глава отправи остра критика и спрямо самата политика на ЕС по отношение на бежанците, заявявайки, че съюзът никога няма да може да си даде сметка за липсата на единство, която показа в лицето на такава фундаментална хуманитарна криза.

В рамките на споразумението между Брюксел и Анкара за всеки върнат мигрант в Турция ЕС обеща да вземе по един сирийски бежанец. В замяна на помощта на страната съюзът обеща да й осигури финансова помощ в размер на 6 млрд. евро, ускоряване на преговорите за членство, както и визова либерализация. Последното предизвика конфликт между Брюксел и Анкара, тъй като от съюза поискаха Турция да предприеме реформи на анититерористичното си законодателство, които тя отказа, припомня БГНЕС.

Към момента бежанците от Сирия и Ирак на турска територия са около 3 млн. души. По думите на президента Турция е отделила общо 25 млрд. долара за бежанци, от които 12 млрд. са осигурени от държавния бюджет. Останалите средства са предоставени от общински бюджети и от неправителствени организации.

Водещи

Най-четени