Ердоган проведе закрита среща с лидер на „Хамас“ 20.12 | 18:15

Предполага се, че е част от опитите на Анкара и Тел Авив за затопляне на отношенията

От iNews.bg

Турският президент Реджеп Ердоган се срещна в Истанбул с един от лидерите на палестинското ислямистко движение "Хамас" Халед Мешаал. Лидерът на "Хамас" е запознал накратко Ердоган за ситуацията в региона. Други подробности за срещата обаче не се съобщават, предаде БГНЕС.

В петък бе съобщено, че наскоро са започнали преговори за нормализиране на отношенията между Турция и Израел, но не е постигнато окончателно споразумение. Преди това израелските медии съобщиха, че на тайни преговори в Швейцария, властите в Анкара и Тел Авив подготвят споразумение за нормализиране на двустранните отношения, което предвижда връщане на посланиците и доставки на природен газ.

Миналата година Ердоган обвини Израел, че е "надминал Хитлер във варварството" заради атаките срещу палестинските територии.

В годините, в които Ердоган контролира напълно външната и вътрешната политика на Турция, се случи истински срив в отношенията между някога изключително близките Израел и Турция, включително и най-вече във военния и разузнавателния сектор.

 

Убийството на 10-ина пропалестински турци от израелски командоси на кораб, който се опитваше да пробие израелската блокада върху Газа през 2010 г., беляза най-ниската точка в отношенията между двете страни.

Водещи

Най-четени