Ердоган размаха пръст на Европа: ЕС не си плаща за бежанците! 26.07 | 08:44

Турският президент категоричен за смъртното наказание – народът го искал

От iNews.bg

Турският президент Реджеп Ердоган обвини Европейския съюз, че не изпълнява обещанията си за финансова помощ за сирийските бежанци и наред с това заяви, че Турция ще изпълни своите, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БГНЕС.

В интервю за германската телевизия ARD Ердоган обвини европейските правителства "в непочтеност".

"3 милиона сирийци и иракчани сега са в Турция. Европейският съюз не изпълни обещанията си за тях. Искам да кажа едно нещо съвсем ясно: по бежанския въпрос ние ще изпълним обещанията си. Онова, което обещахме, досега се изпълнява. Но задавам въпрос към европейците: А вие спазвате ли обещанията си?", заяви турският държавен глава.

По думите му "ЕС не оказва достатъчна помощ на Турция". "Западът, за съжаление, не е искрен". ЕС обеща 3 милиарда долара, но досега отпусна символична помощ от 1-2 милиона", каза Ердоган, като допълни, че в същото време Турция е похарчила 12 милиарда долара, за да помогне на бежанците от войната в Сирия.

През март ЕС сключи сделка, по силата на която Турция се ангажира да не допуска мигранти да преминават в Гърция и да оказва помощ на сирийските бежанци, влезли на турска територия. В замяна ЕС пое задължението да поднови преговорите с Анкара за присъединяване към ЕС, да премахне визите за турски граждани и да окаже на Турция финансова помощ за бежанците.

По повод предупрежденията на Европейската комисия и лидерите от ЕС, че Анкара като кандидат-член на съюза няма право да връща смъртното наказание, тъй като това ще я отдалечи завинаги от целта й да влезе в съюза, Ердоган бе категоричен, че ще изпълни, "каквото иска турският народ".

"Какво казва днес турският народ? Той иска смъртното наказание да бъде възстановено. И ние като правителство, трябва да се вслушваме в народа. Не можем да кажем: Не, това не ни интересува!", заяви Ердоган в интервюто за германския телевизионен канал.

Вчера председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че ако Турция възстанови смъртното наказание, процесът за присъединяването й към ЕС незабавно ще бъде прекратен, напомня Ройтерс, цитирана от БТА.

 

 

Водещи

Най-четени