Ердоган ще помирява Русия и САЩ? 20.08 | 16:07

Президентът е поканил на клетвата си много от водещите държавни лидери по света

От Лазар Тодоров

Новоизбраният турски президент Реджеп Тайип Ердоган покани руския държавен глава Владимир Путин и американския му колега Барак Обама на церемонията по полагане на клетвата му.

Ердоган е първият турски президент избран от народа с пряко гласуване. Церемонията на 28 август ще бъде уникална, защото на нея са поканени ръководителите на различни страни, посочва турският вестник "Sabah".

От администрацията не смятат, че има големи шансове  държавните глави на САЩ и Русия да присъстват лично на ингурацията на Ердоган. Очаква се Кремъл и Белия дом да изпратят делегати за церемонията.

Поканени на клетвата освен тях са и водачите на много тюрските страни в Залива, сред които и Катар. Един от приоритетите на държавния глава  развитието на икономическо сътрудничество точно с тези държави. 

Специално за клетвата на Ердоган турският парламент, който е в лятна ваканция, ще се събере на извънредно заседание. След церемонията той ще посети мавзолея на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, след което ще отиде в президентската резиденция Чанкая, за да поеме поста от Абдуллах  Гюл, допълва БТА. 

Бившият министър-председател на Турция беше избран на 10 август, след като 11 години беше на премиерския пост. Сега той има за цел да промени Конституцията на страната и да получи повече правомощия като президент. 

Водещи

Най-четени