Ето кои са най-безопасните страни за COVID-19 27.04 | 10:47

Класация нареди на първо място Сингапур, който след старта на активната ваксинация измества Нова Зеландия

От iNews.bg

Сингапур изпревари Нова Зеландия в класацията на най-безопасните страни по време на пандемията, съобщи "The New Zealand Herald", позовавайки се на изследване, проведено от "Bloomberg", предаде БГНЕС.

Според него причината за това е високият процент на ваксинация на населението и ефективната борба срещу разпространението на коронавируса в страната.

Нова Зеландия се класира на първо място в класацията от ноември 2020 г., съставена от "Bloomberg". След началото на националните кампании за ваксинация срещу коронавируса обаче тя загуби първото място от Сингапур, където почти 20% от населението вече е ваксинирано.

Ключовите показатели за изчисляване на позицията на страната в класацията са данни за общия брой случаи, смъртност, броя на тестваните хора и информация за степента на ваксинация. Сингапур отбеляза 79,7, а Нова Зеландия 79,6. Австралия (76,2 точки) и Израел (74,9 точки) също са сред лидерите, заемайки съответно трето и четвърто място.

Русия (60,9 точки) е на 22-ро място в този рейтинг, пред Португалия и Испания (59,7 точки за двете страни), както и Ирландия (57,7), Германия (54,9 точки) и Австрия (54,2 точки). В края на класацията, която включва 53 страни по света са Аржентина (41,4 точки), Полша (40,6 точки) и Бразилия (39,1 точки).

Най-четени