Ето точно колко банди действат на Стария континент 10.03 | 11:08

Вижте данните от доклада на Европейската полицейска служба

От iNews.bg

Може да се каже, че на Стария континент е рай за организираните престъпни банди. Според последните данни на Европейската полицейска служба (Европол) има най-малко 5000 криминални групи. Те се занимават основно с фалшифициране на пари, трафик на хора и деца, дрога и кибератаки, както и банкови измами, което е изключително притеснително, отбелязва докладът.

Само за изминалата година са били идентифицирани нови 17 000 души, заподозрени за участие в трафик на хора. Става въпрос обаче преди всичко нелегални мигранти, докато преноса на така наречените "бели робини" изостава в класацията. Те ще бъдат добавени в списък с криминалните лица от 2014 година, който включва 50 000 имена.

През 2013 г. имаше 3600 действащи на международно равнище престъпни групи в Европейския съюз. Само за три години обаче броят им рязко е нараснал – почти двойно. Според директора на Европол Роб Вайнрайт престъпният свят се преориентира към трафика на имигранти заради бързи печалби. Директорът отдава увеличението оттогава на различни фактори като например появата на по-малки групи, чиито операции се извършват единствено в интернет.

"Явления като онлайн търговията с незаконни стоки и услуги ще доведат до значителни размествания на престъпните пазари и ще изправят правоприлагащите органи пред нови предизвикателства", пише Уейнрайт в доклада.

Водещи

Най-четени