Жан-Клод Юнкер: Правете разлика между бежанци и терористи 16.11 | 18:44

Страните-членки да не използват трагедията в Париж, за да не приемат мигранти, призова председателят на ЕК

От iNews.bg

Страните-членки на ЕС да не използват трагедията в Париж като основание да се съмняват в приемането на бежанците. За това призова председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция по време на Срещата на върха на Г-20 в турския курорт Анталия. Той предупреди да не се смесват "различните категории хора, които идват в Европа”.

"Тези, които организират и извършват атаките, са точно тези, от които бежанците бягат, а не обратното. Отговорните за атентата в Париж са престъпници, а не бежанци", заяви Юнкер, цитиран от БГНЕС.

Повече от 800 000 бежанци, търсещи убежище, се очаква да влязат в Германия само за тази година, за да избягат от войни и бедност в Близкия изток и Африка, а през септември европейските страни се споразумяха за преразпределението на 120 000 мигранти, намиращи се в Италия и Гърция.

Новата управляваща партия в Полша бързо изрази несъгласие с предварително приетата квота бежанци след парижките атаки и предложи мигрантите да бъдат обучени и изпратени срещу бойците на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Според властите във Варшава атаките означават, че има нужда от още по-дълбока ревизия на европейската политика по отношение на кризата с мигрантите.

Словакия също отхвърли плана за бежанците, а премиерът на страната Роберт Фицо заяви в събота, че има огромни рискове, свързани с имиграцията. "Надяваме се някои хора да си отворят очите сега”, заяви той пред "EU Observer”.

Германският канцлер Ангела Меркел е подложена на натиск от страна на нейните баварски съюзници за политиката на "отворени врати” към бежанците. Позовавайки се на трагедиите в Париж, все повече правителства виждат необходимостта от по-строгите мерки за контрол на притока на имигранти. Днес канцлерът заяви, че Германия няма да промени позицията си относно бежанците.

 

"Дните на неконтролирана имиграция и незаконно влизане не могат да продължат просто ей така. Париж променя всичко”, заяви обаче баварският министър на финансите Маркус Зйодер.

Водещи

Най-четени