Жена ще застава начело на сръбското правителство 16.06 | 11:21

Ана Бърнабич ще е и първият политик на висок пост с хомосексуална ориентация на Балканите

От iNews.bg

Сръбският президент Александар Вучич предложи жена за негов наследник на премиерския пост. Това е Ана Бърнабич, която в момента е министър на държавното управление. Ако тя наистина стане министър председател, това ще е не само първата жена на този пост в страната, но и първата с хомосексуална ориентация. Самата Бърнабич също не крие това, предаде БГНЕС.

Тя е завършила маркетинг във Великобритания. Има над 10-годишен опит с международни организации и чуждестранни инвеститори, както и в местното самоуправление. Бърнабич е в ръководството на фондация за талантливи студенти от Сърбия и Македония, които след дипломирането си се завръщана в страните си.

Тя има репутацията на проевропейски политик. Бърнабич бе съобщила на Вучич за нетрадиционната си сексуална ориентация още миналата година, когато той, в качеството си на премиер, сформираше тогавашното правителство. Тогава Вучич заяви, че "това не представлява проблем". Кандидатурата на Ана Бърнабич трябва да бъде одобрена от парламента с просто мнозинство.

Водещи

Най-четени