Жените не си признават, че са жертва на насилие 17.01 | 15:56

Дори отказват да споделят с близките си за случилото се

От Боян Кърпачев

Само 37% от жените по света споделят със семейството си и приятелите си, че са жертви на насилие, а едва 7% търсят юридическа, медицинска или социална помощ. Това показва ново проучване.

Според него насилието, извършвано срещу жени, в голямата си част остава нерегистрирано.

Изследователите са анализирали данни за повече от 93 600 жени в 24 страни, които са преживели сексуално или физическо насилие. Според данните голяма част от жените въобще не споделят за проблема на никого.

Според специалистите, ако жените споделят за извършено спрямо тях насилие, подобните случаи ще намалят от 11 до 128 пъти.

"Нашите резултати потвърждават, че по-голямата част от жените, които са преживели подобен вид насилие, остават неизвестни", съобщава ръководителят на изследването проф. Тия Палермо.

"Изследването показва още, че жените, не само не получават формални услуги, но те не получават и така нужната подкрепа от приятели и членове на семейството", смята експертът.

Резултатите от изследването показват необходимостта от центрове за пострадали от насилие "на едно гише", програми, заклеймяващи това насилие, както и по-голяма информираност сред младите жени.

Водещи

Най-четени