Жертвите и ранените при атентата в Диарбекир нарастват главоломно 04.11 | 12:33

Убитите станаха 8, двама са полицаи, мъртъв е и единият от терористите, ранените се увеличиха до над 100. Бомбата е била няколко тона

От iNews.bg

Днешният атентат в Турция става все по-кървав. Жертвите и пострадалите при терористичното нападение полицейския участък в Диарбекир от тази сутрин нарастват главоломно. Докато първоначално се съобщаваше, включително и от властите, за един загинал и около 30 ранени, броят им се увеличи няколко пъти. Към момента се знае за вече 8 убити, съобщава лично турският премиер Бинали Йълдъръм, предаде "РИА Новости". Сред тях има двама униформени, останалите са цивилни граждани. Мъртъв е и единият от извършителите на атентата. Броят на ранените пък нарасна до над 100, уточнява Йълдъръм. За 93-ма от тях се е наложила хоспитализация. Останалите са били прегледани и освободени за домашно лечение.

В същото време стана известно, че колата-бомба, която бе взривена пред полицейското управление в квартал Баглар в Диарбекир, всъщност е била огромен пикап. В багажното му отделение са били поставени няколко тона взривни вещества. Информацията обаче все още не е потвърдена официално.

В сградата, до която беше взривена колата-бомба, се помещава не само полицейският участък, но и местната академия за униформени служители. В близост до нея, на около 200 метра е разположен и затворът, предаде "Интерфакс". По-рано бе съобщено, че атентатът е извършен пред полицейското управление, където са били настанени част от арестуваните през изминалата нощ лидери и депутати от прокюрдската Демократична партия на народите, което е третата по големина политическа сила в турския парламент. Засега няма информация дали някой от тях е сред пострадалите хора.

Часове след атентата, който се е случил около 8:00 ч. българско време, все още никой не е поел отговорност за нападението. Властите в Диарбекир обаче вече обвиниха за терористичния акт Кюрдската работническа партия (ПКК). Според една от версиите причината за атентата е в арестите на прокюрдските опозиционни политици, които тази нощ осъществи турската полиция.

Водещи

Най-четени