Жертвите на атентата в Истанбул достигнаха 11 души 12.01 | 18:00

Девет от намерилите смъртта си на площад "Султанахмед" в туристическата част на мегаполиса са германци

От Беатрис Николoва

Броят на жертвите на самоубийствения атентат в Истанбул достигна 11 души, разкрита е самоличността на терориста.

Девет от намерилите смъртта си на площад "Султанахмед" в туристическата част на мегаполиса са германци, един е от Южна Корея и един от Норвегия. Турските власти коментират, че мишена на терористичния акт очевидно е била групата 33 туристи от Германия, пристигнали вчера в Истанбул с намерението да се завърнат утре.

Именно те са разглеждали обелиска Дикилиташ, когато към тях се е приближил мъжът с тротиловата жилетка. Самоличността му бе разкрита за часове от разследващите.

Набил Фадл, който се взриви до тях, е роден през септември 1988 г. в Саудитска Арабия, полицията разследва връзките му със "спящи клетки" на територията на Турция, провеждат се паралелни операции в различни райони на страната.

В Шанлъурфа специални части за борба с тероризма атакуваха едновременно различни градски райони. При специализираната операция е разкрито медресе (мюсюлманско средно или висше училище, подготвящо мюсюлмански свещенослужители, учители в началните мюсюлмански училища ), в което са обучавани сирийци, арестувани и заподозрени в престъпна дейност са 22 души.

Преди да започнат разпитите им те са преминали през проверка на здравния статус, съобщава информационната агенция "Доган". При идентична операция в провинция Мерсин са задържани 9 души, открити на различни адреси в три общини. При обиските в квартирите им са намерени големи количества документи, доказващи принадлежността им към терористичната групировка "Ислямска държава".

Водещи

Най-четени