Жертвите на катастрофата в Черна гора вече са 18 24.06 | 11:36

Вече е ясно, че шофьорът е загубил контрол над автобуса

От Филипа Тодева

Жертвите на автобусната катастрофа в Черна гора вече са осемнайсет. Според румънски медии причината за инцидента е, че шофьорът на автобуса, паднал от моста на река Морача, е загубил контрол върху МПС-то.

При инцидента са пострадали 32-ма души. Сред тях има и гражданин на Черна гора, останалите са румънци.

Според свидетели автобусът излязъл от тунел, след което се ударил в парапета на моста и паднал в пропаст, дълбока 50 м. Една от оцелелите е разказала пред местния вестник, че шофьорът е карал твърде бързо.

Местните власти са отправили призив за даряване на кръв. Повечето от пострадалите са в много тежко състояние, а сред ранените има 12-годишно дете от Черна гора.

Според информация от туристическата агенция, организирала пътуването, в автобуса е имало 44 туристи, сред които един малолетен, двама шофьори и един екскурзовод. Автобусът е правел шестдневна туристическа обиколка на Черна гора и Хърватия, допълва БТА.

Консулски екип на румънското посолство в Подгорица е заминал за мястото на инцидента, а посланикът в Подгорица е тръгнал към болницата, в която са настанени част от ранените.

Премиерът на Черна гора Мило Джуканович е посетил снощи приетите в Клиничния център в Подгорица румънски туристи, а румънският външен министър отмени участието си в срещата на министрите от ЕС в Люксембург заради катастрофата.

Той ще отпътува от Люксембург към Подгорица, за да координира на място дейностите на оперативния екип от Румъния, който сътрудничи на местните власти в помощ на жертвите.

Водещи

Най-четени