Жестока цензура в Турция! Забраниха сайтовете, публикували карикатурата с Мохамед 14.01 | 17:49

За сметка на това Charlie Hebdo ще излезе в 5 милиона копия

От Беатрис Николoва

Съдът в турския град Диарбекир забрани достъпа до сайтове, публикували карикатурата от първата страница на новия брой на френския седмичник "Charlie Hebdo", съобщи турският телевизионен канал НТВ.

След като братята Куаши екзекутираха 12 души в редакцията му, новият брой на френското хумористично издание ще бъде отпечатано в 5 млн. копия. На корицата на новия брой е карикатура на пророка Мохамед, който държи надпис "Je suis Charlie" (Аз съм Чарли). Над главата му пък пише "Всичко е простено". Смята се, че именно заради предишни карикатури на Мохамед, публикувани в журнала, са станали повод за атаката срещу Charlie Hebdo.  

Турското издание "Cumhuriyet Gazetesi" публикува четири страници от днешния брой на Charlie Hebdo, преведени на турски език, но са липсвали каквито и да било оскърбителни карикатури с религиозно съдържание. Вестникът е трябвало да излезе без цензура но главният редактор е решил да не прави това. От съображения за сигурност около офисите на вестника бяха разположени голям брой полицаи.

1461089

В съобщение на "Cumhuriyet Gazetesi", публикувано на сайта му, се казва, че камионите, с които се разпространява вестникът, са били спрени от полицията тази сутрин. 40 минути по-късно с прокурорско нареждане е било позволено камионите да продължат.

Водещи

Най-четени