Жестоки мерки за сигурнст по целия свят заради тероризма 31.12 | 14:27

Единици ще са полицаите в Европа, които довечера ще празнуват

От iNews.bg

Целият свят се подготвя да посрещне 2017 г. Особеното сега е, че това се случва при изключително сериозни и невиждани на много места мерки за сигурност. Това важи не само за Стария континент, но и за всички, може би с изключение на Анктартида.

В цяла Европа мерките за сигурност по време на новогодишните тържества са силно завишени след изминалата 2016 г., изпълнена с множество терористични атаки. "Неколцина са представителите на полицията, които ще празнуват тази Нова година. Разбира се, че заради засиленото полицейско присъствие сме мобилизирали допълнително служители от всички отдели, както и повече полицейски коли, повече екипи на Спешна помощ. На всички места имаме персонал, който няма да бъде наличен в това число в никоя друга вечер”, обясни говорител на полицията в Берлин пред "Ройтерс”, предаде БНР. Очаква се в германската столица Нова година на открито да посрещнат около 2 милиона души.

В Париж пък очакват тазгодишната тълпа на Шанз-Елизе да надхвърли 600 000 души, като за целта във Франция за нощта са мобилизирани  96 000 войници и полицаи. "Имам усещането, че тазгодишната атмосфера е малко по-хладна в сравнение с предишни години след събитията, които разтърсиха Брюксел в началото на годината. Мисля, че има по-малко хора по улиците, а настроението не е толкова празнично”, допълни мъж от Брюксел, където традиционно има красива заря. Своите планове да завишат мерките за сигурност обявиха и други популярни дестинации като Мадрид, Рим и Милано. 

Ислямският тероризъм е най-голямото предизвикателство пред Германия, посочи в Новогодишното си обръщение към нацията канцлерът Ангела МеркелКато продължаваме своя живот, ние казваме на терористите: Вие сте убийци, изпълнени с омраза, но вие не можете да ни определите как и дали да живеем. Ние сме свободни, отговорни и широко скроени, подчерта Меркел.

Близо 200 000 служители на Руското вътрешно министерство и военнослужещи от Националната гвардия ще бдят за реда в Русия по време на Новогодишните празници. Съдействие ще им оказват 20 000 частни охранители, доброволци от "Народните дружини" и представители на казашки паравоенни организации.

Австралия планува мащабен празник със зрелищна заря на пристанището в Сидни. Над 2 000 полицаи ще бъдат разположени в града. В петък Израел излезе с изявление за предстоящи терористични атаки в Индия и призова своите граждани да избягват обществените места. Жителите на Тайланд ще посрещнат настъпването на Нова година с масова будистка молитва и церемонии в памет на починалия монарх на страната. На площада, в Големия кралски дворец в Банкок, се очаква да се съберат над 100 000 души.

Водещи

Най-четени