Жителите на Тиендзин на протест след разрушителната експлозия 17.08 | 12:40

Искат обезщетение заради огромните разрушения

От Йоанна Димитрова

Жителите на китайския град Тиендзин, чиито домове бяха разрушени от огромните експлозиите на 12 август са организирали протест, за да поискат обезщетение от страна на правителството. Десетки се събраха пред Mayfair Hotel, където служители на властта са давали пресконференция.

Жителите казват, че складовете за съхранение на химически продукти, които се взривиха, са били построени незаконно в близост до домовете им. Взривовете са насочени към даден склад, в който се съхранява натриев цианид.

Разследването е в ход в това, което би могло да предизвика експлозии. В складът се съхраняват стотици тонове натриев цианид, много повече, отколкото е допустимо от закона и е също в рамките на 500 метра от домовете, което пренебрегва законите, които посочват минимално разстояние от 1 километър.

1552767

Местните медии съобщават, че по-рано е имало най-малко три жилищни комплекса в рамките на 1 километър от склада, който принадлежеше на Ruihai International Logistics.

Жителите на Тиендзин казаха, че искат обезщетение за своите повредени или унищожени домове и ще откажат да се върнат в тях, дори ако те са били безопасни.

"Ние не знаем дали ще има нови експлозии в бъдеще. Не можем да живеем в близост до бомба със закъснител", разказва жител пред местни репортери.

1552772

В отворено писмо до властите хората казаха, че подземните води, които текат под домовете им може да са били заразени и че логистични фирми и химични "сметища" в близост до жилищни комплекси са напълно недопустими.

1552774

"Нашите съседи загубиха живота си там. Техните писъци никога не могат да бъдат изтрити от съзнанието ни. Как можем да живеем с това?", пише в писмото.

Химическият натриев цианид е бяло кристално или прахообразно вещество, което може бързо да се превърне в смъртоносен при вдишване или поглъщане, тъй като пречи на способността на организма да използва кислород.

1552775

Той се използва предимно в химическите производства за опушване и в добивната промишленост за извличане на злато и сребро.

1552773

Водещи

Най-четени