Журналисти зад решетките заради карикатурата на Мохамед 28.04 | 18:14

Единственото им престъпление е, че са публикували страниците на Charlie Hebdo

От iNews.bg

Турски журналисти получиха по 2 години затвор заради карикатури на пророка Мохамед. Тяхното провинение е, че са илюстрирали свои текстове със спорната карикатура на пророка Мохамед, публикувана първо във френското сатирично издание Charlie Hebdo. Това са поредните потресващи присъди на фона на засилени притеснения за свободата на медиите в Турция.

Новината потвърди Бюлент Укту, адвокат на колумнистите на вестник "Джумхюриет" Хикмент Сетинкая и Сейда Каран. "Ние обаче ще обжалваме решението в апелативния съд", допълни той, цитиран от БГНЕС.

Сетинкая и Каран бяха изправени пред съда миналия януари по обвинения в "подбуждане на омраза" и "обида на религиозни ценности", след като публикуваха илюстрациите в техните колонки.

Опозиционното издание "Джумхюриет" публикува четири страници от брой на "Шарли ебдо", преведени на турски в чест на първия брой на изданието след атаките срещу редакцията му в Париж от януари 2015 г. Турският вестник обаче не включи първата страница на броя с пророка Мохамед. Нейна по-малка версия обаче беше публикувана два пъти в колонките на двамата осъдени автори.

Водещи