Журналистите от ВВС започнаха 24-часова стачка 01.08 | 11:43

Протестът е заради съкращенията в рамките на орязването на държавния бюджет

От Кремена Бедерева

Редица новинарски програми на британската телевизионна и радио корпорация ВВС не бяха излъчени днес заради започналата 24-часова стачка на журналистите срещу съкращенията в щата, предаде ИТАР-ТАСС.

Съкращенията бяха осъществени в рамките на орязването на държавния бюджет с над 15 на сто от правителството на Великобритания, посочва агенцията.

Представители на британския Национален съюз на журналистите започнаха днес протест веднага след полунощ, а от вторник журналистите ще започнат да работят "според правилата", сиреч няма да вършат нищо извън рамките на служебните си задължения, се казва в информацията.

Синдикатът обвинява ръководството на ВВС по-специално, че е "пропиляло хиляди лири с уволнението на висококвалифицирани и опитни служители, вместо да им намери работа според възможностите им".

Ръководителите на корпорацията пък заявяват, допълва още БТА, че всички техни опити да постигнат компромис с журналистическия съюз са останали без успех.

"Заради намалялото държавно финансиране на Световната служба и службата за мониторинг се наложи да съкратим 387 работни места, а това означава, че за жалост уволнение заплашва още към 100 служители", заяви бизнес директорът на ВВС Люси Адамс в обръщение към персонала.

Най-четени