Журналистът, извадил имена на гърци с тлъсти авоари, отива на съд 01.11 | 14:53

Костат Ваксеванис публикува списък на 2000 души със сметки в швейцарски банки

От Владислав Рашков

Гръцкият журналист Костас Ваксеванис е изправен пред съда за това, че e огласил имената на 2000 гръцки граждани, които имат сметки в швейцарска банка, съобщи BBC.

Френските власти се бяха сдобили с документите още преди две години и ги бяха предали на колегите си в Атина, но до разследване така и не се стигна.

Според Ваксеванис списъкът е компилация от хора, които са укривали данъци в големи размери. Той призова да бъдат повдигнати обвинения на политиците за това, че си затварят очите. Те, от своя страна, смятат, че няма никакви доказателства тези хора да са нарушавали по някакъв начин закона.

Ваксеванис твърди, че този списък е предоставен от бившия финансов министър на Франция и настоящ председател на МВФ Кристин Лагард на нейния гръцки колега преди две години.

Властите в Атина обаче отричат и твърдят, че той е предоставен от бивш служител на въпросната швейцарска банка HSBC.

Списъкът предизвиква обществено внимание и заради това, че в него фигурират имена на политици и бизнесмени, които са привърженици на строгите мерки за икономии в Гърциия.

"Като журналист беше мой дълг да направя този списък публичен. Последните три правителства не са свършили нищо друго, освен да лъжат хората за този списък. Те не направиха правилното нещо да го дадат на прокурор и затова те са тези, които трябва да бъдат изправени пред съда", каза в своя защита Ваксеванис.

Той не пропусна да обвини и своите колеги от медиите за това, че потулват случая. "Гръцката преса е с намордник. Цялата система в Гърция в момента се управлява от политическия елит, бизнеса и журналистите. Ако трябва да отида зад решетките, ще го направя, и не защото трябва, ами за да докажа каква несправедливост има в страната ни", каза Ваксеванис.

Водещи

Най-четени