За 26-ти път си спомняме за ядреното опустошение на АЕЦ "Чернобил" 26.04 | 10:16

Последиците от ядрената катастрофа все още не могат да бъдат изчислени

От Ивайло Ачев

Преди точно 26 години на днешния ден - 26 април, в 1:23 сутринта (26 април, 1986 година), 4-ти реактор на АЕЦ "Чернобил" в Украйна избухва и предизвиква най-тежката ядрена катастрофа в мирно време, на която светът е бил свидетел.

Експлозията предизвиква пожар, който гори 10 дни и прогонва от домовете им 300 хил. души. Близо 60% от радиоактивните отпадъци, които са изхвърлени в атмосферата заради аварията, падат на територията на Беларус.

През 2006 година доклад на "Грийнпийс" посочва, че заради взрива в АЕЦ "Чернобил" са загинали 100 хил. души – от рак, а още 1 млн. са се разболели от различни форми на коварната болест. Статистика на организацията "Съюз на загрижените учени" пък сочи, че смъртните случаи заради рак, причинен от "Чернобил", са 25 хил., докато в официалния форум за централата, спонсориран от ООН, се сочат 4 хил. случая на фатален край заради аварията.

Международната агенция за проучване на раковите болести дава информация за 16 хил. починали заради рак, предизвикан от "Чернобил". При самата експлозия загиват двама работници в централата.

Интересен факт е, че авария, подобна на тази в "Чернобил", е имало в литовската АЕЦ "Игналина". Аварийната защита на реактора сработва, но вместо да се понижи мощността на съоръжението, тя се повишава многократно заради конструктивен дефект – точно така избухва реактора в "Чернобил". Аварията в "Игналина" става три години преди тази в "Чернобил", но мерки не са взети.

Поуките от "Чернобил" са много и в днешно време, особено след аварията в АЕЦ "Фукушима", има сериозен дебат за бъдещето на ядрената енергетика. Една от най-мощните икономики в света в лицето на Германия реши да спре всичките си реактори, като процедурата ще отнеме 10 години.

През 2015 година сегашният саркофаг, който покрива АЕЦ "Чернобил", трябва да бъде заменен с нов. Той ще струва 1,58 млрд. долара и тежи 18 хил. тона, като задачата му е да обезопаси 200 тона опасен радиоактивен материал – това, което е останало от АЕЦ "Чернобил".

Водещи

Най-четени