За Европа въпросът не е дали, а колко дълбока ще бъде рецесията 07.01 | 11:20

Това заяви Ели Гроувс - управляващ директор на Института за икономическа и парична политика на Официалния форум за парични и финансови институции

От iNews

Инфлацията в еврозоната се забавя, става ясно от данните на Евростат от декември. На годишна база поскъпването на живота отбеляза ръст от 9,2 на сто при малко над 10 процента през ноември, въпреки че по традиция около коледните празници винаги има по-големи харчове, а те стимулират поскъпването. В основата на забавянето е топлата зима, която доведе до по-малко търсене на енергоносители и следователно до тяхното поевтиняване.

В Съединените щати темпът на забавяне на инфлацията е осезаем, но Федералният резерв започна да покачва лихвените равнища много по-рано от Европейската централна банка. Лихвената политика е и ключова за назряващия сериозен дългов проблем за някои страни в еврозоната, най-вече Италия.

Ще успеят ли централните банки да балансират лихвените равнища, така че да овладеят инфлацията, но да не причинят трусове на дълговите пазари?

Темата коментира в интервю за БНР Ели Гроувс - управляващ директор на Института за икономическа и парична политика на Официалния форум за парични и финансови институции.

Колко горчиво ще е лихвеното "хапче" срещу инфлацията?

"Общото разбиране е, че централните банки ще продължат да повишават лихвените равнища, но с по-малки стъпки спрямо миналата година. Това изглежда като разумен подход в овладяването на двата типа инфлация – идваща от страна на търсенето и от страна на предлагането. Европа се сблъсква с повече въпросителни при овладяването на инфлацията, защото има несигурност около развоя на войната на Русия срещу Украйна. Инфлацията в страните от еврозоната е много по-висока от тази в Съединените щати. Всъщност, сравнение не може да има. В Съединените щати има много силен пазар на труда, от което следва, че за разлика от Европа инфлацията идва в много по-голяма степен от страна на търсенето.

Ето защо може би ще видим Федералният резерв да предприема малко по-високи повишения на лихвените равнища спрямо това, което ще направи Европейската централна банка. Тя също ще продължи да покачва лихвите, но с по-бавен темп – по-скоро с 25 базисни пункта, отколкото с 50, каквито стъпки вече видяхме миналата година. Разбира се, има много неизвестни, но ми се струва, че факторите, които ще влияят на решенията в Съединените щати и в Европа са различни. Докато миналата година наблюдавахме по-скоро сходна лихвена политика, тази година най-вероятно ще видим различия."

След като наблюдаваме забавяне на темпа на инфлацията, можем ли да очакваме, че най-високите ѝ стойности вече са зад гърба ни? Към момента топлата зима и понижението на цените на енергоносителите е на наша страна, но не знаем какво ще ни поднесе пролетта.

"Именно. И тук като че ли има консенсус на мненията, че инфлацията ще остане висока и може би пикът ще бъде през пролетта. След това ще започне да се забавя. Има пряко отношение между нея и енергийните цени и както отбелязахте, с навлизането в летните месеци този фактор ще изиграе ролята си. Въпреки това бих казала, че трябва да изчакаме, за да видим дали ситуацията ще се развие по този начин. Струва ми се, че именно това е ключово за решенията на централните банки и тяхната лихвена политика през годината. Има значение дали инфлацията идва основно от страна на предлагането по линия на енергоносителите, или се е пренесла в търсенето. Това донякъде ще стане ясно, когато видим какви са направените плащания и получените коледни бонуси. Също така трябва да изчакаме края на финансовата година."

Омекотяването на лихвената политика въпреки продължаващите покачвания ще осигури ли и по-лека рецесия?

"Отговорът на въпроса за рецесията винаги е голямо предизвикателство. Мисля, че ако го отнесем към Съединените щати, все още е под въпрос дали изобщо ще изпаднат в рецесия. Причината е силният пазар на труда. За Европа въпросът не е дали, а колко дълбока ще бъде рецесиятаА ако говорим за Великобритания, тя може би вече е в рецесия. Много е важно какво ще се случи в Китай и как там ще отговорят на предизвикателствата през следващите месеци. От това ще зависи и отговорът на въпроса колко дълбока ще бъде глобалната рецесия. Това донякъде ще помогне за овладяването на инфлацията. Тя ще падне по естествен път. Централните банки ще отговорят на всеки от различните сценарии."

А ще успеят ли да балансират лихвената политика и потенциалната дългова криза? Въпрос основно с поглед към Италия.

"Това е моментът, в който може да влезе в употреба Инструментът за защита на трансмисионния механизъм. Струва ми се, че можем да го видим още тази година. Винаги има много сериозен дебат около ситуацията с Италия и изобщо за високата задлъжнялост. Ще бъде интересно да видим как този инструмент практически ще бъде използван, за да успокои пазарите. Европейската централна банка може би има някаква допълнителна информация. Със сигурност ще предприеме мерки, ако се стигне до необходимост за успокояване на пазарите."

Сама казахте, че по-скоро въпросът е колко дълбока ще бъде рецесията в Европа и в глобален мащаб. Каква е вашата прогноза?

"Бих казала, че отговорът зависи от твърде много външни фактори. На първо място това е руската война в Украйна. Важен фактор са цените на енергоносителите и също така какъв ще бъде ръстът на възнагражденията в Европа. Голямата въпросителна е Китай. Страната се отвори откъм ковид мерки, с което донякъде успокои ситуацията по линия на търсенето. В същото време там все още има много висока заболеваемост. Както казах и в началото, просто трябва да изчакаме и да видим какво ще се случи до пролетта. Тогава ще можем да анализираме данните за инфлацията и отражението й върху икономиката."

 

 

 

Водещи

Най-четени