За пръв път от над 20 години Китай низвергна член на Политбюро 11.04 | 16:52

Бо Силай беше изхвърлен от управленските структури на Китайската комунистическа партия

От Ивайло Ачев

Китайската комунистическа партия (ККП) изключи от Политбюро един от най-противоречивите китайски политици – Бо Силай, предаде Reuters.

Причината за решението е подозрението, че съпругата на Силай Гу Кайлай е участвала в убийството на британския бизнесмен Нийл Хейууд. Случаят със смъртта на Хейууд се считаше за приключен, но полицията в Китай го отвори наново.

Решението за отстраняването на Силай се разглежда като необходим компромис от страна на китайския премиер Вен Цзябао и по-консервативните фракции в Китайската комунистическа партия. Бо Силай беше считан за изгряваща звезда на китайския политически небосклон, но с твърде реформистки възгледи – при това не в посока демокрация, а в посока Мао Дзедун. Изключването му обаче не означава, че неговата партийна книжка е "скъсана", но с политическата му кариера е свършено

Тепърва ще се решава дали срещу Силай да се повдигнат криминални обвинения, но Великобритания вече даде знак, че е доволна от възобновяването на случая за смъртта на Хейууд.

Нийл Хейууд беше известен посредник и осигуряваше връзката между западни компании и властите в Китай. По отношение на чуждестранните инвестиции в Китай има сериозни бюрократични спънки – например в автомобилния сектор западна компания задължително трябва да има китайски партньор, за да отвори свое предприятие.

Случаят със Силай е първият подобен от 23 години насам. През 1989 година от ККП отлъчва Джао Дзъмян от редиците си заради кървавото потушаване на студентския бунт на площад "Тянанмън" (Тиенанмън).

Водещи

Най-четени