За първи път в историята: Скопие със свой представител на среща на НАТО 05.04 | 09:51

Никога досега и толкова много държави не са ратифицирали Протокол за членство толкова бързо

От iNews.bg

Единадесет държави-членки на НАТО са ратифицирали Протокола за членство в Северна Македония в Алианса. Вчера, в един ден, парламентите на Полша и Словакия ратифицираха документа, с който страната официално ще стане 30-тия пълноправен член на Алианса, съобщи МИА.

Както заяви в сряда посланикът на Словения в страната Милан Язбец, досега нито една страна не е имала толкова много ратификации на Протокола за присъединяване към Алианса само за месец и половина, какъвто е случаят с македонската страна. За него това е най-добрият момент за присъединяване към Северна Македония към НАТО, защото това е символична година, в която се отбелязва 70-годишнината на Северноатлантическия съюз.

Първата държава, ратифицирала протокола, беше Гърция, следвана от Словения, Албания, България, Хърватия, Черна гора, Румъния, Литва, Дания и вчера Полша и Словакия.

На 6 февруари страните-членки на НАТО подписаха Протокола за присъединяване на Северна Македония към Алианса. След ратифицирането на Протокола в парламентите на всичките 29 членове на Алианса, Северна Македония официално ще стане пълноправен член.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео на галавечерята във Вашингтон по повод 70-годишнината от създаването на Алианса заяви, че Държавният департамент официално е представил в Сената на САЩ всички необходими документи за ратифициране на Протокола за членство в Република Северна Македония в НАТО.

Тази година се подготвяме да приемем 30-тата страна, Северна Македония, и със задоволство мога да кажа, че миналата седмица официално подадохме документите за ратификация на протокола в нашия Сенат. Заедно членовете на Алианса подобряват взаимната защита. Засилихме присъствието си в регионите на Балтийско и Черно море. Разширяваме подготовката на нашите сили и подобряваме устойчивостта си към хибридни и киберзаплахи", подчерта Помпео пред ръководителите на дипломатическите мисии на съюзниците на Алианса, събрани във Вашингтон, за да отбележат седем десетилетия на НАТО.

За първи път на двудневната среща на външните министри на НАТО официално е поканена Северна Македония като бъдещ 30-ти член, представляван от външния министър Никола Димитров.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, в обръщението си към Конгреса на САЩ по случай 70-годишнината от създаването на Алианса, подчерта, че Северна Македония, с подкрепата на Съединените щати и други съюзници, скоро ще стане 30-ия член на Организацията на Северноатлантическия военен съюз.

"Република Северна Македония тази година подписа Протокола за присъединяване и с вашата подкрепа скоро ще стане 30-членна държава. Вратата на НАТО остава отворена. Онова, което започна през 1949 г. с 12 членки, се оказа мощна сила за мир – съюз, в който другите се стремят да се присъединят. Това показва историческия успех на НАТО", каза Столтенберг.

Той подчерта обаче, че успехът на миналото не е гаранция за успех в бъдеще, а пред НАТО има много предизвикателства.

"Трябва да бъдем честни, от двете страни на Атлантика се поставят въпроси за силата на нашето партньорство. Има различия, ние сме съюз на много различни нации, с различна география, история и политически партии – републиканци и демократи, консерватори и лейбъристи, независими, зелени и много други. Това е демокрация. Отворената дискусия и различните възгледи не са признак на слабост, а напротив – знак за сила. Затова не бива да се изненадваме, когато виждаме различия между нашите страни. Има разногласия по въпроси като търговията, енергетиката, изменението на климата и иранското ядрено споразумение. Това са сериозни проблеми и сериозни разногласия", каза Столтенберг.

Но, както допълни той, силата на НАТО е, че въпреки различията, съюзниците винаги са се обединявали около основната задача – да се защитават помежду си, да се защитават един друг и да защитават своите граждани.

"В миналото ние преодолявахме разногласията си, трябва да ги преодоляваме сега, защото нашият Алианс ще бъде още по-необходим в предстоящото време”, заяви Столтенберг в обръщението си към Конгреса.

В същото време посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов в интервю за "Известия” коментира, че присъединяването към Северна Македония в НАТО може да дестабилизира целия балкански регион, а разширяването на Алианса да застраши европейската сигурност.

Според Чижов разширяването на НАТО е опит за справяне с предизвикателствата на 21-ви век, но със средства и механизми, създадени в средата на 20-ти век.

Водещи

Най-четени