За радиация в мляко и спанак предупредиха японците 19.03 | 11:36

120 милиарда долара отделя японското правителство

От Елена Коцева

Специалисти са регистрирали повишено ниво на радиация в млякото и спанака в района около авариралата атомна електроцентрала.

Това заяви генералният секретар на японското правителство Юкио Едано, цитиран от РИА Новости. Анализът на млякото е направен в префектурата Фукушима, където се намира централата "Фукушима-1", а на спанака - от съседната префектура Ибараки.

В тези продукти нивото на радиацията може да бъде опасно за здравето, отбелязва Едано.

Властите в Япония признаха, че ситуацията с АЕЦ Фукушима остава крайно сложна.

Японските власти препоръчваха на хората, които живеят в района на атомната електроцентрала Фукушима да пият йод. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е дала тази препоръка на Комисията за ядрена безопасност на Япония и на местните власти.

Малко по-рано стана ясно, че над 120 милиарда долара ще отдели японското правителство за възстановяването след земетресението. Средствата ще бъдат предоставени за изграждане на нова инфраструктура, подпомагане на бизнеса и на семействата на пострадалите.

Помощта за бизнес сектора ще бъде под формата на облекчени кредити. Според финансови експерти, щетите от труса от 11 март и последвалото цунами може да надхвърлят 200 милиарда долара.

Равносметката от катастрофалното бедствие досега е над 18 хиляди загинали и изчезнали. Без дом са половин милион души. Последствията от аварията във Фукушима все още не могат да бъдат калкулирани. 

Водещи

Най-четени