За сплашване на Пхенян: САЩ изпращат 12 изтребители на Корейския полуостров 01.08 | 15:59

До Сеул ще бъде разположена американска ескадрила с 200 военни

От iNews.bg

САЩ временно ще разположат в Южна Корея 12 изтребителя Ф-16 в отговор на проведения от Северна Корея тест с междуконтинентална балистична ракета. Това съобщи командването на Тихоокеанските военно-въздушни сили на САЩ, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

"Изтребителите и около 200 военнослужещи от 176 изтребителна ескадрила, базирана в щата Уисконсин, ще бъдат разположени на авиобаза Кунсан, намираща се на 180 км от Сеул, за срок от 4 месеца, започвайки от август", се посочва в съобщението.

"Тази стъпка е свидетелство, че Америка е вярна на своите ангажименти за поддържането на мира и сигурността в региона", се подчертава още в комюникето.

В събота бе съобщено, че Пхенян е изстрелял успешно МБР "Хвансон-14". Отбелязва се, че далечината на полета на ракетата е 998 км, а максималната височина – почти 3725 км.

По данни на министерството на отбраната на Япония ракетата е паднала в Японско море в изключителната икономическа зона на страната и по-конкретно на 150 км западно от малкия остров Окусири, който е част от Хокайдо.

От ведомството отбелязват, че в сравнение с предходното изстрелване на 4 юли височината на полета е нараснала, а също така се е увеличило и времето, през което ракетата е била във въздуха.

Според оценките на южнокорейските експерти радиус на действия севернокорейската ракета може да достигне 10 000 км. Това означава, че на теория под ударите на тези ракети могат да се окажат американски градове, като Вашингтон и Ню Йорк.

Според наблюдателите това напълно променя ситуацията в областта на сигурността в Североизточна Азия. В тази връзка два стратегически бомбардировача на САЩ прелетяха този уикенд над територията на Южна Корея.

Не е изключено САЩ да изпратят в региона допълнителни стратегически активи с цел сплашването на КНДР, прогнозират експертите.

По данни на руското министерство на отбраната севернокорейската ракета е достигнала височина само от 681 км и е прелетяла едва 732 км, падайки в централната част на Японско море. Тези характеристики съответстват на балистична ракета със среден обсег. 

Най-четени