Задържани за наркотрафик българи в Малайзия очакват присъдите си 19.10 | 16:28

Двамата българи бяха задържани през май 2011 г. с 5,6 кг амфетамини

От Андриян Георгиев

Двама българи, задържани за трафик на наркотици в Малайзия, очакват присъдите си на първа инстанция. Делото е насрочено за 29-30 октомври.

На 18 май 2011 г. на международното летище "Султан Исмаил” в Малайзия за наркотрафик са задържани трима български граждани – Георги Георгиев, Иван Костов и Георги Бакалов. Те са се опитали да внесат в Малайзия 5,6 кг амфетамини на стойност 1,5 милиона рингита (497 хиляди долара). Законите на Малайзия предвиждат смърт за далеч по-малки количества наркотици. 159 души очакват там такова наказание. 

Тримата българи остават в следствен арест до 25 май 2012 г., докато е в ход разследването срещу тях, след което са преместени в затвор в щата Джохор, Малайзия, в очакване на разпити на свидетели и започване на дело. Представител на мисията ни в Индонезия и почетният консул в Малайзия г-н Стивън Со са посетили арестуваните българи в затвора и поддържат постоянна връзка с тях и техния адвокат.

Поради липса на доказателства за извършено престъпление Георги Георгиев е освободен и депортиран в България от малайзийските власти на 29 юни 2012 г.

Иван Костов и Георги Бакалов остават в затвора. Двамата българи имат адвокат, нает от роднините им. Почетният консул на България в Малайзия е присъствал на предварителните изслушвания на свидетели и няколкото проведени закрити съдебни заседания. 

Българската дипломатическа мисия в Индонезия е поискала нееднократно официална информация от малайзийските власти, но досега няма получен отговор, съобщават от Министерството на външните работи. 

Близките на Иван Киров Костов, на 27 г., и година по-младия Георги Динев Бакалов, и двамата от Нова Загора, са на ръба на отчаянието. 

"Брат ми се обади за последно по телефона в понеделник и ме попита дали България ще успее да им помогне с нещо. Аз просто нямаше какво да му отговоря", споделя сестрата на Иван - Даниела Вълчева. Тя и бащата на Георги - Диньо, се надяват все пак от външното министерство да им помогнат, като проявят интерес към процеса и пратят наш дипломат на него.

"Зная, че посолството ни за този район е чак в Индонезия. Оттам вече ми казаха, че не могат да направят нищо без нареждане от София, а не зная да има такова нареждане", допълва Даниела. 

Водещи

Най-четени