Задържаха 184-ма души след сблъсъци във Варшава 13.06 | 15:03

Сблъсъците бяха между руски и полски граждани по повод мача между Полша и Русия от Евро 2012

От Андриян Георгиев

В полската столица Варшава след вчерашните сблъсъци между полски и руски футболни фенове бяха задържани 184 души. Поводът за сблъсъците беше мача между Полша и Русия от Европейското първенство по футбол, състоял се вчера. 156 души от задържаните са полски граждани, а 24 - руснаци, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на данни, изнесени от вътрешния министър на Полша.      

Руските граждани ще бъдат съдени по бързата процедура, като до петък се очаква да им бъдат анулирани визите и ще им бъде забранено да влизат на територията на Шенген", каза вътрешният министър на Полша. Той увери, че и по отношение на полските граждани съдът щял "да действа сурово".      

Освен това, по думите на министъра, на стадиона бил задържан един руснак, който е заподзрян, че е хвърлил факла на терена.

Според Чихоцкий повечето запалянковци, както полските, така и руските, са били мирни и спокойни преди мача, а полицията е успяла да ги конвоира безопасно до стадиона.      

"Във Варшава имаше няколко инцидента, които не трябваше да се случат. Някой от руските граждани дойдоха в Полша не за да подкрапят "Сборная", а за да правят провокации. Това не са фенове, а обикновени хулигани", каза министърът на спорта и туризма на Полша Йоанна Муха. "Те ще бъдат осъдени и няма да ни развалят празника. Надяваме се, че подобни инциденти няма да се повтарят в бъдеще”, допълни Муха. 

Сблъсъците във Варшава започнаха преди мача, когато руските фенове организираха шествие към Националния стадион, като бяха конвоирани от местната полиция. Инциденти имаше и след края на срещата.

Водещи

Най-четени