Заев: Договорът за приятелство с България трябва да ни обединява, а не разделя 21.06 | 17:30

Сътрудничеството иска време, труд, търпение, уважение един към друг, каза македонският премиер

От Кристиан Костурков

С България подписахме Договор за приятелство, а не за проблеми и престрелки. Постигнахме договореност за общите моменти от миналото, които трябва да ни обединяват, а не да ни разделят. Това каза македонският премиер Зоран Заев, предаде БГНЕС.

"Опитът от историческите комисии по света и в Европа доказват, че сътрудничеството иска време, труд, търпение, уважение един към друг и голяма взаимна отдаденост. Но, преди всичко е необходима обща идея да вървим напред. Ние знаем, че тази идея е жива и сме доказали, че и за най-деликатните теми може да се намери общ език, ако се иска. За да успеем трябва заедно да узряваме. Приятелството трябва да бъде и в двете посоки”, каза Заев, който публикува в профила си в социалните мрежи.

Премиерът Бойко Борисов заяви по-рано, че македонците трябва още да узреят, за да получат дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС. "Те имат много неща да поправят още. Нека не ме разберете грешно, но докато се спори Гоце Делчев българин ли е, македонец ли е – това дребнотемие за едни герои, които действително са се били за България и за Македония, за родния край, и най-хубавите ни песни са свързани с тях… И непрекъснато опозицията ще ме подпитва какво прави комисията… Нека да узреят", подчерта Борисов.

Договорът за приятелство между България и Македония беше подписан на 1 август 2017 г. в Скопие от премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев. Този документ беше оценен високо от всички партньори на България в ЕС и НАТО, включително германският канцлер Ангела Меркел. Без договора с България нямаше да има и споразумението от Преспа с Гърция, с което беше решен спора за името.

Тези два важни документа отвориха пътя на Македония за присъединяване към НАТО и започване на преговори за членство с ЕС. 

Водещи

Най-четени