Заев: Предсрочни избори не са вариант, ще загубим време за ЕС и НАТО 09.10 | 17:06

Надявам се силно на парламента да продължи това, което реши народът, каза той

От iNews.bg

Не мога да потвърдя, че е постигнато мнозинство от две трети в парламента за приемането на конституционните промени във връзка с Договора от Преспа, но съм оптимист че чрез дебата ще спечели прогресивният елемент. Това заяви днес македонският премиер Зоран Заев, предаде БГНЕС. Той участва в дебата "Мостове или стени? Македония и Западните Балкани в Европа", организиран в рамките на Форума за гражданско общество Скопие 2018.

"Никой не може да каже това. Това може да се каже в момента на взимане на решения, разбира се, чрез дебатите в парламента. Вярвам и всички ще видим дали това мнозинство съществува или не. Няма да позволим нищо да се съсипе. Ние говорихме с много депутати, лично аз говорих, а и депутати с депутати, и видяхме, че има една добра прогресивно маса от депутати, която е достатъчно сериозен мотив и причина да отворим процедурите, както вчера направи правителството. Аз очаквам и чрез градивната част от депутатите, чрез конституционния дебат, да се създава атмосфера, благоприятна за всички, за да може да се образува това квалифицирано мнозинство, което би трябвало да се образува по естествен път", каза Заев.

Македонският премиер също така посочи, че трябва да се премахнат всички спекулации за предлагане на пари на някои депутати. "И по-рано съм казвал, че това трябва да се върши в благоприятна атмосфера, в атмосфера на поемане на отговорност и решимост за бъдещето на Македония. Ако наистина сме за НАТО и ЕС, сега институциите трябва да направят това чрез парламента. Правителството го направи, сега е ред на парламента", каза Заев.

Той отхвърли като неточни твърденията, че са осигурени 82 депутатски гласа за конституционните промени и каза, че процесът не се свежда до математика и числа, а трябва да се води чрез разговори и мотивация, определяне на отговорност. Премиерът на Македония повтори, че възлага всичките си надежди на парламента, но като последна възможност остават предсрочните парламентарни избори.

"Аз съм оптимист и съм спокоен. Македония живее в историческо време, където гражданите имат възможността и правото да решават. Те решиха. Вчера правителството реши, а сега парламентът ще реши. Няма връщане назад, защото няма друга алтернатива и възможност освен интеграция в ЕС и НАТО", каза Заев.

Според него Македония няма нужда от нови избори. "Според обществеността това е вариант. Истинският вариант е парламентът. На Македония не ѝ трябва да прахосва нови два-три месеца и всички знаят, ако отидем на избори, кой ще спечели и какво мнозинство ще има – че ще бъде от две трети. Само че два-три месеца ще са си отишли. Не трябва и един ден да прахосваме на държавата. Сроковете са ясни", категоричен е Заев.

Водещи

Най-четени