Заев и Ципрас взимат още една международна награда за Договора от Преспа 01.02 | 17:25

Двамата премиери ще получат „Ewald von Kleist“ на Мюнхенската конференция за сигурност

От iNews.bg

Наградата "Ewald von Kleist" на Мюнхенската конференция за сигурност тази година ще бъде връчена на Зоран Заев и Алексис Ципрас за Договора от Преспа, предаде БГНЕС, цитирайки Дойче веле. Председателят на конференцията Волфганг Ишингер написа на официалния си акаунт в Туитър на 25 януари, малко след като Договорът беше ратифициран от гръцкия парламент, че "двамата премиери ще бъдат поканени да получат престижната награда в Мюнхен на 16 февруари" по време на 55-та конференция, съобщи Плусинфо.

Говорител на Мюнхенската конференция за сигурност, която ще се проведе от 15 до 17 февруари потвърди за Дойче веле, че и Заев, и Ципрас са приели поканата. Наградата се присъжда от 2009 г. насам, като сред победителите досега са Хавиер Солана, Йоахим Гаук и ОССЕ.

"С присъждането на наградата на Алексис Ципрас и Зоран Заев, Мюнхенската конференция за сигурност признава значението на Договора от Преспа за сигурността и стабилността на Балканите, но и в Европа", пише Дойче веле. Част от медиите в Гърция в последните дни пишат, че точно в рамките на конференцията в Мюнхен двамата премиери могат да проведат двустранна среща.

Водещи

Най-четени