Заев хегемон и на втория тур на кметските избори в Македония 30.10 | 10:33

Груевски е бесен, не признават резултатите, иска и предсрочен вот за парламент

От iNews.bg

Зоран Заев отново е хегемон на местните избори в съседна Македония и след вчерашния балотаж. Неговата управляваща партия Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) потвърди изборния си успех от първия тур на кметския вот. Вчера градоначалник избираха в 35 общини, където никой от кандидатите не успя да спечели на първия тур. Председателят на Държавната избирателна комисия (ДИК) Александър Чичаковски тази сутрин съобщи, че СДСМ печели в 19 от тези общини. Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети - в 8, Албанският алианс на Зиядин Села в 3. ДПА и Движението "Беса" печелят по едно кметско място. ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски печели в 2 общини, предаде БГНЕС.

На първия тур партията на Заев спечели във всички големи градове на страната - Скопие, Битоля, Охрид, Струмица, Прилеп. През следващите 4 години СДСМ ще управлява в 56 общини, ДСИ в 10, ВМРО-ДПМНЕ в 5, Албанският алианс в 3, а Движението "Беса", ДПА и Демократическата партия на турците (ДПТ) в една община. В други три населени места изборите спечелиха независими кандидати.

Кавадарци е единственият голям град, където печели ВМРО-ДПМНЕ. Веднага след като бяха оповестени първите резултати Груевски направи специално изявление. Той каза, че "не признава изборните резултати". И поиска "връщане на демокрацията и достойнството в страната", и провеждане на предсрочни парламентарни избори, които да бъдат организирани от служебно правителство, както това е станало на 11 декември 2016 година. Груевски поиска също и отстраняването на председателя на ДИК Александър Чичаковски. Зиядин Села също заяви, че няма да признае резултатите.

Зоран Заев определи вота като "демократичен и честен". "Македония върви в правилната посока и това е една голяма победа за гражданите на страната", каза той. И призова ВМРО-ДПМНЕ да преразгледа позицията си и да се отнася като отговорна политическа партия, която ще има конструктивно поведение. "Местните избори нямат никаква връзка с централната власт. Няма да има предсрочни избори", подчерта лидерът на СДСМ.

Председателят на "Беса" Билал Касами заяви, че на "тези избори е изчезнала една политическа партия на албанците - ДСИ, която се е превърнала в сателит на СДСМ". Председателят на парламента Талат Джафери изрази задоволството си от европейския начин на гласуване в страната. Дарко Димитриовски от Гражданската асоциация МОСТ, която наблюдаваше вчерашното гласуване на цялата територия на Република Македония заяви, че "е имало малки нередности". МОСТ днес се очаква да съобщи окончателния си доклад за втория тур.

Вчера гласуването се проведе в 1517 избирателни секции на 35-те общини. Вот имаше и в 387 избирателни секции на 6 скопски общини. Там бюлетините си в урните можеха да пуснат 260 194 граждани. В останалите 29 общини право на глас имаха 573 616 граждани в 1130 избирателни секции.

Водещи

Най-четени