Заев ще опита да осигури необходимите депутати за промяната на Конституцията 04.10 | 13:35

Не постигнем ли споразумение, отиваме на предсрочни избори, каза македонският премиер

От iNews.bg

Ние сме изправени пред един много сериозен процес. Ще се опитаме да подсигурим две трети мнозинство в парламента. Това каза македонският премиер и лидер на управляващата партия Зоран Заев след заседанието на Изпълнителния комитет /ИК/ на Социалдемократическия съюз /СДСМ/, предаде БГНЕС.

Заев отказа да отговори на въпроса "дали е имало комуникация с опозицията", но подчерта, че ако не се постигне споразумение за приемането от парламента на конституционните промени, тогава ще има избори. "Държавата е изправена пред един сериозен процес. Нашите позиции са известни. Ще се опитаме с депутатите. Ще направим всичко възможно и не бих искал да давам повече подробности по този въпрос", каза още Зоран Заев.

След заседанието министърът на земеделието Любчо Николовски съобщи, че "ИК е упълномощил председателите на СДСМ и на ПГ Зоран Заев и Томислав Тунтев да предприемат всички необходими крачки за подготовката на предсрочни парламентарни избори". "Над 90 на сто от гражданите, които гласуваха, избраха "За" и заявиха, че Република Македония трябва да приеме споразумението с Гърция и да стане член на НАТО и ЕС като запази македонска идентичност. Членовете на Изпълнителния съвет единодушно заключиха, че сега, когато има ясно изразена воля на мнозинство, депутатите в парламента на Република Македония трябва да следват волята на мнозинството от над 600 хиляди граждани, да поемат отговорност и да се ускорят процесите за членство в НАТО и ЕС. Ако това не е възможно и ВМРО-ДПМНЕ тласка страната в бездната, тогава няма друга възможност, освен предсрочни парламентарни избори веднага, на които гражданите ще решат бъдещето. Трябва да се използват всички демократични възможности, за да могат депутатите да следят желанията на гражданите и да осигурят членството на Македония в НАТО и ЕС. Никой не би трябвало да се надява на амнистия. Това е много важен въпрос, бъдещето на страната, бъдещето на гражданите и фокусът на всички парламентарни партии върху този въпрос. Всичко останало се играе с бъдещето и опит да се върне страната в изолация и невинност. Референдумът в неделя е преминал в мирна, справедлива и демократична атмосфера", се казва в официалното съобщение на ИК на СДСМ.

В същото време се проведе и заседание на Изпълнителния комитет /ИК/ на ВМРО-ДПМНЕ. Заместник-председателят на партията Александър Николовски съобщи, че "ВМРО-ДПМНЕ не признава резултатите от референдума и смята, че Договорът от Преспа е политически мъртъв". "За ИК на ВМРО-ДПМНЕ референдумът е неуспешен, защото в него участваха само 36 на сто от избирателите, които изразиха ясната си воля срещу този договор", подчерта Николовски. По отношение на провеждането на предсрочни парламентарни избори той каза следното: ВМРО-ДПМНЕ иска предварително да се сформира служебно правителство с мандат от 100 дни. "Това означава оставка на Зоран Заев, Оливер Спасовски и Царовска. В служебния кабинет вътрешният министър и този на социалната политика трябва да бъдат от ВМРО-ДПМНЕ. Това е условието за честни избори", каза още Александър Николовски.

Според него "парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ е единна". За да бъдат гласувани промените в Конституцията, съгласно Договора от Преспа, за промяна на името са необходими 80 депутатски гласа в 120-местния македонски парламент. В момента управляващата коалиция разполага със 71 депутати. На заседанието на ИК на ВМРО-ДПМНЕ не участва зам.председателят на партията Митко Янчев. Той гласува на референдума в неделя. В същото време стана ясно, че ИК е освободил Петър Богоевски от позицията на зам.генерален секретар на партията. Богоески е един от лидерите на реформаторите във ВМРО-ДПМНЕ. Групата на реформаторите участва в референдума.

"Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ предпочита въпросът за промените в Конституцита да бъде решен в парламента...Все още има възможност да достигнем до 80 депутаски гласа... Ние смятахме, че не е необходимо да се провежда референдум и този въпрос да се реши от депутатите. През следващите дни ще работим с депутатите от опозицията за постигането на тази цел". Това каза пред телевизия "Телма" депутатът от ДСИ Артан Груби. ДСИ е част от управляващото мнозинство в Скопие.

Водещи

Най-четени