Закон за признаване на геноцида в Армения скара Франция и Турция 22.12 | 18:34

Южните ни съседи вече отзоваха посланика си във Франция

От Ивайло Ачев

Долната камара на френския парламент (Национално събрание) одобри днес (22 декември) закон, който криминализира отричането на геноцид, предаде АФП. Законът обаче трябва да бъде одобрен и от горната камара (Сената), за да влезе в сила.

Решението е фундаментално, тъй като засяга геноцида на арменци през 1915 година в Турция. Новият закон предвижда затвор до една година и глоба от 45 хил. евро за всеки, който отрича публично официално признат геноцид.

В момента Франция признава официално два геноцида – този срещу евреите по време на Втората световна война и този на арменците през 1915-1916 година. Досега наказателна отговорност се търсеше само при отричането на геноцид в първия случай.

Решението на френския парламент веднага предизвика реакция от страна на Турция. Анкара отзова посланика си от Париж в знак на протест, а турският премиер Режеп Ердоган заяви, че страната му прекратява военното сътрудничество с Париж и налага забрани за полетите на френски военни самолети над турска територия. Вероятно скоро Турция ще наложи още санкции на Франция.

Същевременно Армения официално благодари на Франция за приемането на закона. "Франция доказа, че най-важни от всичко са правата на човека", заяви арменският външен министър Едуард Налбандян.

Водещи

Най-четени