Заловиха трима терористи в Измир, готвели атентат 05.04 | 16:46

Жена и двама мъже са планирали да удавят в кръв честванията на годишнина на полицията в града

От iNews.bg

В Измир са заловени трима терористи, планирали атентат за професионалния празник на полицията в неделя, предаде БГНЕС.

Те са двама мъже и една жена от въоръженото крило на Марксистко-ленинската комунистическа партия /МЛКП/ и са преминали специално обучение по въоръжени нападения и взривове в лагерите на кюрдските сепаратисти в Кобане. Целта им е била да удавят в кръв честванията на годишнината от създаването на полицията, насрочени за идната неделя в Измир. 

Те са преминали нелегално през границата от Сирия и са наели квартира в град Буджа в провинция Измир под прикритието на студенти в един от местните университети. Съседи се впечатлили, че лампите в жилището светят до сутринта, а наемателите излизат изключително рядко. 

Операцията по залавянето им нарочно е осъществена в ранната сутрин, докато всички спят, за да се избегнат евентуални сблъсъци или престрелки, уточняват от полицията. 

При претърсването в квартирата са намерени големи количества експлозиви от типа TATP /триацетон трипероксид, каквито ползваха терористите при атентатите в Париж и Брюксел/, взривни заготовки с особено висока разрушителна сила, пистолети, чужда валута на стойност 25 000 турски лири и фалшиви документи за самоличност. Тримата са отведени в дирекцията за борба с тероризма, двама от тях са активисти на МЛКП и са издирвани за изпълнение на присъди със затвор.

Медиите днес разпространиха и поредното предупреждение от чуждо посолство за опасност от терористични нападения, този път от мисията на Великобритания. В съобщението се посочва, че се планират атентати в граничните със Сирия провинции Шърнак, Мардин, Шанлъурфа, Газиантеп, Килис, Хатай, Шиирт, Тунджели и Хаккяри с участието на кюрдски и крайно леви групировки, както и на терористи от "Ислямска държава". 

Преди два дни и посолството на САЩ предупреди за планирани атентати в 19 крайгранични провинции, а семействата на военослужещите във военната база в Инджирлик бяха евакуирани, както и тези на персонала в Измир и Мугла.

Водещи