Заместник на Заев: София и Скопие показаха как се решават проблеми на Балканите 13.04 | 10:30

Оливер Спасовски очаква скоро Македония да получи покана за преговори за присъединяване към ЕС

От iNews.bg

Ако искаме сигурни Балкани, трябва да решим отворените проблеми. Република Македония и България показаха как могат да се решат различията с помощта на диалог и без външна помощ. Това заявява в интервю за БГНЕС македонският вицепремиер и вътрешен министър Оливер Спасовски. Той взе участие в срещата на вътрешните министри от Западните Балкани и Европейския съюз, чийто домакин е София. На форума бяха обсъдени борбата с организираната престъпност, корупцията и незаконната миграция.

"Всички държави от региона се сблъскват със сходни проблеми пред своята национална сигурност. Хубаво е, че всички те намират общи точки, които ги обединяват, а не се разединяват, както беше през изминалите години", казва Спасовски. Като пример дава мигранската криза, с която неговата страна се справи успешно през 2015 и 2016 г. "Мигрантската криза показа, че този регион, ако действа заедно, може да се справи. Сега ситуацията е стабилна", констатира Спасовски.

Той отбеляза, че България и Европейският съюз са свидетели как могат да се решават доскоро спорни проблеми, когато има политическа воля за това. "Премиерите и на Република Македония, и на България, показаха как могат да се решат различията с помощта на диалог", заявява Оливер Спасовски. Според него постигнатото от двете държави като договор, диалог и разговор е свидетелство, че между Скопие и София има отлични отношения, които трябва да се развиват през следващите години. "Това е от полза и на Македония, и на България", подчертава македонският вътрешен министър.

На въпрос дали очаква Македония да получи скоро дата за започване на преговори с ЕС Спасовски дава положителен отговор. "Да, абсолютно ние го очакваме, защото работим много и гражданите на Република Македония го заслужават, защото осъществихме необходимите реформи. Очаквам, че ЕС ще оцени тези усилия и това, което е направено през целия период за приближаването към ЕС. И това ще ни даде още по-голям мотив за напредък", казва той. Спасовски отбелязва специално ролята на България и подкрепата, която тя оказва за присъединяването на Западните Балкани към ЕС.

Водещи

Най-четени