Западна Европа пак трепери заради Балканския маршрут 10.03 | 17:14

Австрия иска затваряне на границите между България и Унгария

От iNews.bg

Така нареченият Балкански маршрут на емигрантите продължава сериозно да притеснява Западна Европа. И макар пътят на бежанците да беше пресечен, много от тях все още успяват да преминават по него. Заради това Австрия призова за по-сериозни мерки и дори вече се изработва специален план на действие, който трябва да е готов до края на април месец.

"Искаме да затворим границите между България и Унгария, защото по Балканския маршрут продължават да пристигат твърде много хора", каза австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил.

В новите мерки за ограничаване на мигрантския поток ще се включат още няколко държави. Сред тях са Полша, Унгария, България и Чехия, които трябва да вземат допълнителни мерки за укрепване на граничния контрол. Освен това тези държави искат да затворят границите между България и Унгария, защото тук "все още почти безпрепятствено се прехвърлят хора от Турция”.

Припомняме, че Балканският маршрут беше пресечен преди една година. Според официалните данни след това рязко е намалял броят на бежанците в балканските страни и в Средна Европа. Факт е обаче, че полицията непрекъснато хваща нелегални мигранти, успели някак си да минат границата. Така излиза, че на практика Балканският маршрут не е затворен, поне не напълно.

"Ако сравняваме положението с 2015 година, ние, разбира се, можем да се поздравим с успех, защото беше прекратено безконтролното придвижване”, обяснява Доскоцил.

Най-четени