Западни служби шпионирали руския интернет гигант Яндекс 28.06 | 15:56

Работещи за тях хакери вкарали в търсачката вреден софтуер

От iNews.bg

Хакери, работещи за западни разузнавателни служби, са вкарали в руската търсачка Яндекс софтуер, който да шпионира акаунтите на потребителите, информира в. "Сабах", предаде БГНЕС.

Софтуерът Regin, се използва за споделяне на разузнавателна информация между участниците в така наречените "Five Eyes" – САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада. Разузнавателните служби на тези държави отказват коментар по темата.

Западните кибератаки срещу Русия рядко се признават или обсъждат публично. Не е ясно, коя от петте държави стои зад атаката срещу Яндекс, но е установено, че софтуерът е инсталиран в края на 2018 г.

Говорителят на Яндекс Иля Грабовски призна за инцидента, но отказва да предостави допълнителни подробности. Според него, атаката е открита на много ранен етап от екипа по сигурността на руската търсачка и хакерската програма е неутрализирана напълно, преди да нанесе някакви щети.

Компанията, известна като "руския Google", има над 108 млн. потребители месечно само на територията на Русия и се ползва за редица онлайн услуги като търсене в интернет, резервации, електронна поща и др. Яндекс оперира също в Беларус, Казахстан и Турция.

Хакерската атака е имала за цел намиране на техническа информация, която да обясни, как Яндекс удостоверява потребителските акаунти. Такива данни биха помогнали на разузнавателните агенции да се представят за потребители на тази търсачка и да получат достъп до лични данни на други потребители.

Специалистите са категорични, че атаката е била с цел шпионаж, а не унищожаване или кражба на интелектуална собственост.

Софтуерът Regin бе идентифициран като инструмент на "Five Eyes" през 2014 г., след разкритията на бившия служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) Едуард Сноудън.

Regin се смята за "перла в короната" по отношение на хакерските програми, използвани за шпионаж.

Базираната в Москва компания Яндекс е частна компания, листвана на борсата NASDAQ в САЩ и на Московската борса. Подложена е по-строг регулаторен контрол от руското правителство след приемането на нови закони, свързани с интернет-потреблението.

Водещи

Най-четени