Заплатите на еврочиновниците "замръзват" за 2 години 08.02 | 14:33

Това се договориха лидерите на ЕС в опит да намалят бюджета за периода 2014-2020 г.

От Диана Цветкова

Заплатите на служителите в структурите на Европейския съюз да бъдат замразени за две години – такава предварителна договорка постигнаха европейските лидери на срещата на върха в Брюксел, предаде ИТАР-ТАСС.

Според споразумението трябва да бъдат съкратени 5% от служителите в управленските подразделения на ЕС. Очакванията са тези мерки да помогнат за намаляването на бюджета за 7-годишния период.

В структурите на управление на ЕС в момента работят 42 хиляди души, като заплатите, които взимат, са високи, отбелязва БТА.

Според холандския министър на външните работи Франс Тимерманс, на всеки 3 хиляди еврочиновници един получава по-високо възнаграждение от премиера на страната си.

Лидерите на 27-те продължават преговорите по бюджета на ЕС за програмния период 2014-2020 г. Към 11.00 часа българско време, след дебати, продължили близо 20 часа, срещата им бе прекъсната за двучасова почивка, след което лидерите отново седнаха на масата за преговори.

По-рано българският министър-председател Бойко Борисов съобщи, че очаква в бюджета на ЕС за следващия програмен период страната ни да получи повече средства, отколкото до сега.

Междувременно финансовият министър Симеон Дянков коментира в Народното събрание, че е необходимо да се намалят административните разходи на Европейската комисия.

Позицията на България е, че има възможност за намаление на общия бюджет, но това трябва да излезе от две пера.

"Първото перо е административните разходи на самата комисия в Брюксел, които, според нас, са доста раздути и тук сме съгласни с Великобритания, Германия, Холандия и Швеция. Не може в период на такава продължителна икономическа криза в Европа, когато държави като България рязко намалиха административните си разходи, Брюксел да иска още по-големи административни разходи", изтъкна Дянков, цитиран от агенция "Фокус".

Второто перо по думите му са така наречените бедни райони в богати държави, като Южна Италия и Шотландия, към които в момента се насочват десетки милиарди евро, за да може те да настигнат по-богатите региони в съответните държави.

Водещи

Най-четени